More

Η περιοχή της Δράμας χαρακτηρίζεται χωρικά από την ιδιομορφία του εδάφους – μια πεδιάδα περιτριγυρισμένη από τρία βουνά, το Παγγαίο, το Φαλακρό και το Μενοίκιο – τον πλούσιο Νέστο και τους παραποτάμους του, από τις έντονες τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, και πολιτιστικά από τις έντονες επιρροές της Θράκης και της Μικράς Ασίας, καθώς υπήρξε τόπος υποδοχής προσφύγων.

Στις πεδιάδες ευδοκιμούν καλλιέργειες δημητριακών (κυρίως καλαμποκιού), οσπρίων, φρούτων και λαχανικών. Πάνω από 5.000 στρέμματα αμπελοκαλλιέργειας τροφοδοτούν τα σύγχρονα οινοποιεία κάνοντας τον Δραμινό αμπελώνα έναν από τους δυναμικότερους της χώρας. Το Νευροκόπι είναι ένας τόπος γνωστός για τους δριμύτατους χειμώνες του και τις πολικές του θερμοκρασίες, αλλά από την άλλη από τον πλούσιο κάμπο του, όπου καλλιεργείται η καλύτερη ελληνική πατάτα, η οποία, όπως και τα περίφημα φασόλια του τόπου, είναι προϊόντα Π.Γ.Ε.

Σημαντική θέση στην περιοχή Δράμας κατέχει η κτηνοτροφική παραγωγή. Με αρκετές σύγχρονες αλλά και μικρές οικογενειακές μονάδες που εκτρέφουν κυρίως αιγοπρόβατα, χοιρινά και βοοειδή και παράγουν εξαιρετικής ποιότητας κρέατα, τυροκομικά και αλλαντικά.

Οι αλλαντοποιίες “Σάρυ” του Σαρημπόγια και “Βορειος Ελλάς” του Φώτη Μπέγγα παράγουν εξαιρετικά ντόπια αλλαντικά (παστουρμάδες, καβουρμάδες, παστράμια, σουτζούκια, λουκάνικα) με μνήμες από τις χαμένες πατρίδες.

Οι γαστρονομικές συνήθειες των ντόπιων, των Ελλήνων προσφύγων της Μ. Ασίας, του Πόντου, της Καππαδοκίας και της Βόρειας και Ανατολικής Θράκης, καθώς και των Πομάκων, των Ρομά, των Αρμενίων αλλά και των Σαρακάτσων, δημιούργησαν μια πολυσυλλεκτική κουζίνα, με συνταγές που «παντρεύουν» τη Θράκη και τη Μακεδονία.

Η Θράκικη κουζίνα εκπροσωπείται από τους τζιγεροσαλμάδες, την Μπάμπω, τα πράσα με χοιρινό, το κατσικάκι με σπανάκι. Τα δύο πρώτα φτιάνονται από συκώτια, οι μεν τζιγεροσαλμάδες με ψιλοκομένη συκωταριά, κρεμμυδάκια και άνηθο, ρύζι και πλάθονται ως μπιφτέκια, περιτυλίγονται σε αρνίσια σκέπη (μπόλια) και ψήνονται στο φούρνο, ενώ η Μπάμπω είναι σαν λουκάνικο όπου μέσα σε έντερο τοποθετούνται ψιλοκομμένα και τσιγαρισμένα κομματάκια από πνευμόνι χοίρου, μαζί με πληγούρι και κατόπιν μαγειρεύεται στην κατσαρόλα.

Μικρασιατικές συνταγές που συνηθίζονται είναι το ιτσλί κιοφτέ, το χουνκιάρ μπεγεντί, το γκιούλμπασι και οι γκιουσλεμέδες.

Χαρακτηριστικά ποντιακά πιάτα της περιοχής είναι ο σορβάς (σούπα με γιαούρτι), τα τσιριχτά, τα ύβριστα, το κεσκέκ (κοτόπουλο με σιτάρι) και τα ποντιακά πιροσκί.

Από την σαρακατσάνικη παράδοση ξεχωρίζουν η λαχανόπιτα, η γαλατόπιτα, η κολοκυθόπιτα και η στριφτόπιτα.

Τέλος, ο μαστιχάτος χαλβάς της Δράμας γίνεται από το ταχίνι και την καραμέλα και έχει μια υφή λεπτή και μαστιχωτή.

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!