More

Η Δράμα και η ευρύτερη περιοχή της έχουν μια μακραίωνη ιστορία αφού κατοικούνται από τους προϊστορικούς χρόνους. Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από το «Υδράμα» – «Δύραμα», λόγω της αφθονίας των νερών που αναβλύζουν στην περιοχή της πόλης

Προς το τέλος των κλασικών και στις αρχές των ελληνιστικών χρόνων στη θέση της Δράμας δημιουργήθηκε ένας οικισμός, οι κάτοικοι του οποίου καλλιεργούσαν την άμπελο και λάτρευαν τον θεό Διόνυσο σε ιδιαίτερο ιερό.

Στους ρωμαϊκούς χρόνους ο οικισμός λειτουργεί ως ρωμαϊκός σταθμός μιας διακλάδωσης της Εγνατίας οδού, η οποία ξεκινούσε από τους Φιλίππους.

Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το 1895, κατασκευάστηκε ο σιδηροδρομικός σταθμός της Δράμας, που θεωρείτο από τους πιο σημαντικούς πάνω στην γραμμή που συνέδεε την Θεσσαλονίκη με την Αλεξανδρούπολη και στη συνέχεια με την Κωνσταντινούπολη, γεγονός που συνέβαλε στην ανάπτυξη της πόλης.

Η Δράμα ενώθηκε με το Ελληνικό κράτος το 1918, όταν οι Βούλγαροι εξεδιώχθησαν με τη λήξη του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου.

Μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922 και την ανταλλαγή πληθυσμών, το 1923-1924 στη Δράμα εγκαταστάθηκαν πολλοί πρόσφυγες από τις περιοχές της Ανατολικής Θράκης, της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Μικράς Ασίας (Ιωνία, Βιθυνία, Καππαδοκία, Πόντο) που παρ’ όλες τις δυσκολίες τελικά αναζωογόνησαν την περιοχή και πρόκοψαν.

Μέχρι το 1980 ο καπνός ήταν κυρίως η κινητήριος δύναμη της οικονομίας κάτι που αποτυπώνεται στις εντυπωσιακές ερημικές καπναποθήκες.

Την επόμενη 30τία την οικονομία στήριξαν οι βιοτεχνίες φασόν ενδυμάτων, ώσπου λόγω πλέον μη ανταγωνιστικότητας, μεταφέρθηκαν σ’ άλλες χώρες. Σήμερα, η ανάπτυξη στηρίζεται κυρίως στα μάρμαρα που εξάγονται σ’ όλο τον κόσμο και στην ανάπτυξη του Δραμινού αμπελώνα.

Με παρθένα δάση και σπήλαια (το σπήλαιο του ποταμού Αγγίτη είναι από τα εντυπωσιακότερα στον κόσμο) που όμοιά τους δεν υπάρχουν αλλού στην Ελλάδα, τεχνητές λίμνες κι επιβλητικούς καταρράκτες, με το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας να βρίσκεται ανάμεσα στα 60 ωραιότερα πάρκα της Ευρώπης, με πλατάνια, λίμνες, πάπιες, κύκνους και ξύλινα γεφυράκια, η Δράμα διεκδικεί επάξια θέση στον Τουριστικό ορίζοντα.

Με τα τρία ορόσημα στη διάρκεια κάθε χρονιάς, τη Δραμοινογνωσία, φεστιβάλ του Δραμινού αμπελώνα που διοργανώνεται κάθε Μάιο, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, κάθε Σεπτέμβριο, και το ετήσιο ραντεβού της χριστουγεννιάτικης Ονειρούπολης, από αρχές Δεκεμβρίου μέχρι αρχές Ιανουαρίου, η Δράμα υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες και ανοίγεται με αξιώσεις προς την υπόλοιπη Ελλάδα

Δράμα, ένας τόπος αντιθέσεων, προσπαθεί να βρει την ταυτότητά του.

Οι λαχταριστές νοστιμιές της Ανατολής παντρεύονται με τα σικάτα γαλλικά κρασιά των Sauvignon και Semillon, τα ερειπωμένα αρχοντικά ή τουρκόσπιτα μετατρέπονται σε εναλλακτικά μπαράκια, ανάμεσα στα σοκάκια και τα καλντερίμια ανορθώνονται κοσμοπολίτικα ξενοδοχεία και τα παρατημένα καπνομάγαζα ζηλεύουν την τύχη του Hydrama Grand Hotel και κάνουν κι αυτά όνειρα τρελά.

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!